کرفس دارای مواد معدنی منیزیوم و پتاسیم میباشد که برای آرامش اعصاب و بیماریهای روحی نظیر مفید میباشند. کرفس همچنین دارای مقدار زیادی ویتامینهای ک؛ و سی است که آنتیاکسیدان بوده، موجب کاهش تورم یاختههای بدن، سمزدایی و مبارزه با روماتیسم و بیماریهای سرطانی میگردند.
کرفس از معدود گیاهانی است که میتوان آن را همزمان با میوهها و گیاهان دیگر مصرف کرد و باعث دشواری در گوارش نمیگردد. برای نمونه با آب انگور و سیب (برای مبارزه با روماتیسم)، با زنجبیل (برای مبارزه با میگرن و سردرد) و با لیموترش (برای مبارزه با سرماخوردگی و قند بالای خون).
در ایران در حال حاضر، کرفس کوهی در مناطقی از استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، فارس و لرستان میروید. اما مهمترین محل رویش این گیاه در ایران، روستاهای شهرستان فریدونشهر از توابع استان اصفهان است.
خورشت کرفس ( khoresht karafs) یک غذای سالم و خوشمزه ایرانی است که برای تهیه آن از کرفس، گوشت، جعفری و مقداری نعنا و آبلیمو به عنوان چاشنی استفاده میشود. برای تهیه این غذا درست مانند قرمه سبزی و فسنجان به ۱٫۵ تا ۲ ساعت زمان نیاز دارید؛ هر چند بسیاری از آشپزها توصیه میکنند برای اینکه خورشت کاملا جا بیفتد بهتر است چند ساعت در حرارت ملایم بجوشد. البته برخی نیز اعتقاد دارند که انواع خورشت در روز بعد طعم و مزه بهتری دارد!
مواد لازم
- 500 گرم گوشت ماهیچه بدون استخوان یا 750 گرم با استخوان
- 500 گرم ساقه کرفس خرد شده
- 4 قاشق سوپخوری پیاز سرخ کرده
- روغن
- آبلیمو
- 1 قاشق مرباخوری زعفران ساییده شده
- نمک و فلفل به مقدار لازم
دستور العمل
- گوشت را خرد کرده و میشوییم و با پیاز سرخ کرده و 3 تا 4 لیوان آب میپزیم.
- در مرحله بعد ساقههای سفت کرفس را با برگهای سبز آن جدا میکنیم و کنار میگذاریم، سپس ساقههای ترد کرفس را به طول 2 بند انگشت میبریم و شستشو میدهیم.
- هم اکنون کرفس را با 3 تا 4 قاشق روغن کمیسرخ میکنیم و داخل گوشت میریزیم تا کرفس بپزد اما زیاد له نشود.
- در این مرحله نمک، فلفل، آبلیمو و زعفران ساییده را در خورشت کرفسمیریزیم و اجازه میدهیم خورشت آهسته بجوشد و جا بیفتد.